Ur mitt yrkesverksamma liv

Min roligaste arbetsuppgift under mina år som biblioteksassistent och senare bibliotekarie ("andre biträdande") vid Roggebiblioteket i Strängnäs var att inventera och katalogisera våra "specialsamlingar". Resultatet av mitt arbete kan ni nu klicka er fram till.

Under mina sista skälvande dagar på jobbet försökte jag konvertera dessa kataloger till pdf-filer, men programmet klarade inte av en del av wordformateringen (det blev konstiga sidbrytningar), så därför ligger de här som worddokument. Åtminstone på min dator innebär det att de måste laddas ner via filhämtaren, men det tar inte många sekunder.

På omslagen stilar jag lite med mina latinkunskaper, men det enda ni behöver veta är att uttrycket "sumptibus societatis" lämpligen översätts med "på skattebetalarnas bekostnad".

Allt det här (och mer) finns också utlagt i forskningsbibliotekens databas LIBRIS. Man går då till "utökad sökning" och fyller i vårt bibliotekssigel SRo i fältet "bibliotekskod".

Inkunabler och 1500-talstryck ("Vaggtryck och koltålderstryck")
Svenskt 1600-talstryck
Thuns donation
Elzeviersamlingen

(Jag gjorde också en katalog över "Böcker tryckta i Strängnäs", men den är en rtf-fil och lite svår att ladda ner.
Ska se om jag kan konvertera den till word.)

Jag hade kunnat göra mycket mer, om jag inte fallit för åldersstrecket och drivits ut i ofrivillig sysslolöshet. Universum må vara välvilligt, men vårt s.k. välfärdssamhälle är det definitivt inte.