tänd och underhållen av Per-Olof Samuelsson

Startsidan
Vad är Nattväktaren?
Vanliga frågor
Om Ayn Rand
Piratöversättningar
Lovsång
Artiklar "on line"
Articles on line in English
Tidigare nummer
Objektivistisk skriftserie
Pamfletter av POS
Beställningar
Länkar

Marschera för kapitalismen?

Söndagen den 2 december kommer det att hållas demonstrationer för kapitalismen i drygt hundra städer världen över. Jag hade tänkt ställa upp och demonstrera i Stockholm, men jag bestämde mig för att låta bli av följande enkla skäl: när jag anmälde mig till en e-postlista som enligt vad som påstods skulle ge närmare information om evenemanget, fann jag att jag i stället blivit ansluten till en diskussionsgrupp som kallas "The Anarcho-Capitalist Network". Arrangören för Stockholmsdemonstrationen, Per Bylund, står också som huvudansvarig för denna diskussionsgrupp. (Se också PS.)

Att jag är motståndare till den besynnerliga ideologi som kallas anarko-"kapitalism" torde vara allmänt känt. Ett kapitalistiskt system förutsätter existensen av en nattväktarstat. Att montera ned nattväktarstaten är ett steg mot allmänt blodbad, inte mot frihet, välstånd, kapitalism. Men anarko-"kapitalisterna" har inte bara fel i sak; de använder också bedrägliga metoder för att sprida sitt budskap. De infiltrerar grupper som består av genuina anhängare av kapitalism och försöker låtsas vara bundsförvanter. De agerar som parasiter på bättre idéer och bättre människor. Det här är inget nytt, och Bylunds tilltag är bara det senaste exemplet. (Själv skakade jag av mig den här sortens parasiter i slutet av 80-talet. Men de är envisa rackare och försitter aldrig ett tillfälle att komma igen. Blodiglar kan också vara envisa…)

För att inga missförstånd ska uppstå vill jag säga ett par saker.

Ingen skugga må falla över själva initiativet att marschera för kapitalismen. Marschen är avsedd att vara en "ad hoc"-manifestation med ett enda syfte: att visa att det finns gott om människor världen över som är för kapitalism, och att våra gator och torg inte domineras av fönsterkrossande vänsterhuliganer som i hycklad omsorg om de fattiga vill driva oss alla tillbaka till förindustriell fattigdom. Alla som marscherar kan inte vara "perfekta objektivister". Om marschen väcker nyfikenhet på objektivismen eller på "österrikisk" ekonomi eller på klassisk liberalism, är det ju bra. Men det är ändå en biprodukt. Huvudsyftet är att visa att vi finns, alla vi som är för kapitalism.

Ingen skugga må heller falla över de demonstrationer som ska hållas i andra städer (Göteborg, Lund och Växjö här i Sverige, Oslo och Bergen i Norge, Köpenhamn i Danmark). Jag har inte den ringaste anledning att tro att arrangörerna i dessa städer också är anarko-"kapitalister". (En av dem har f.ö. mejlat mig och sagt att han är lika upprörd som jag över Bylunds tilltag.)

Det är också meningen att denna manifestation ska upprepas i framtiden, första söndagen i december varje år. Så jag hoppas verkligen att utfallet i år blir lyckat och att initiativet fortsätter. Nästa år kanske det blir fler städer i Sverige, och vi kan alltid hoppas att det blir en bättre arrangör i Stockholm.

Initiativtagare och huvudansvarig för alla demonstrationer världen över är en australisk objektivist som heter Prodos (han har ett efternamn också, men det använder han aldrig). Demonstrationsmanifestet är skrivet av Andrew Bernstein, en välkänd objektivist. Och för att visa att jag inte pratat i vädret ovan, ska jag citera ur ett e-postmeddelande som Prodos skickat till sin egen e-postlista under rubriken "Clarifying position regarding organisation, parties, ideologies":

Anyone who accepts our position statement www.WalkForCapitalism.org/bernsteindeclaration should be made welcome, and, generally speaking, their membership to other organisations should not even be a factor. Do you accept our position statement? Yes! Welcome. Do you accept our position statement? No! Bye bye.

In setting up an ad hoc campaign such as this there are only two choices: either allow everyone to display their organisation or allow no-one. For this campaign I decided to allow no-one. No campaign websites may link to anyone else [min kursivering], no street placards may list anyone else. We stick to the ideas and principles. We focus on "Capitalism".

Så Prodos egen policy är kristallklar här. Objektivistiska arrangörer har inte lov att länka till objektivistiska webbsidor, libertarianska arrangörer har inte lov att länka till libertarianska webbsidor, "österrikiska" eller "austro-klassiska" arrangörer har inte lov att länka till sina, o.s.v. Vad man än anser om anarko-"kapitalismen" har Bylund inte heller lov att länka till en anarkistisk diskussionsgrupp.

Vad mig själv beträffar tänker jag åka till Stockholm 2 december och titta på demonstrationen från andra sidan gatan. Då kan jag samtidigt bejaka kommersialismen genom att beundra NK:s julskyltning.

POS

PS. Jag har efteråt fått höra att det var ett misstag att jag hamnade i denna diskussionsgrupp, och att det faktiskt finns en särskild diskussionsgrupp som handlar om själva manifestationen; Bylund ansvarar för dem båda och råkade röra ihop dem. Jag accepterar ursäkten; men det är ju illa nog att han är anarko-"kapitalist".

Jag har också nyligen fått veta att anarko-"kapitalisterna" är svurna motståndare till USA:s krig mot terrorismen och t.o.m. lagt upp en "anti-war"-sajt om detta. Jag kan inte säga att jag är förvånad; rörelsens grundare, Murray Rothbard, är bl.a. känd för att ha hävdat att USA är en krigshetsarnation och att det forna Sovjetunionen var fredsälskande och bara rustade i självförsvar. (Se pamfletten "Debatt i Contra" - eller Rothbards egna skrifter, ifall ni tror att jag spånar.) Här har vi alltså återigen en "frihetsälskande" rörelse som, såfort det verkligen gäller, ställer sig på frihetsfiendernas sida.

Se också nätnattväktaren Inlägg om "anarkokapitalismen".

Fler nummer av "nätnattväktaren" Version för utskrift