tänd och underhållen av Per-Olof Samuelsson

Startsidan
Vad är Nattväktaren?
Vanliga frågor
Om Ayn Rand
Piratöversättningar
Lovsång
Artiklar "on line"
Articles on line in English
Tidigare nummer
Objektivistisk skriftserie
Pamfletter av POS
Beställningar
Länkar

Ni känner förmodligen till att de båda största sökmotorerna på nätet, Google och Yahoo, båda går den kinesiska kommunistregimens ärenden genom att censurera sitt nyhetsflöde och ge speciellt "riktad" information om sådana saker som massakern på Himmelska Fridens Torg eller förföljelsen av Falun Gong. Men vad jag själv inte förut visste var följande (saxat från ett inlägg på Harry Binswangers e-postlista som vidarebefordrats till mig och några andra):

I knew that Google was censoring its content within China. What I didn't know was they were actively supporting the suppression of free speech there. I just received on DVD from ARI a lecture by Yaron Brook which tells how Google and Yahoo automatically send to the Chinese government the internet address of anyone who types certain key words such as "liberty". As a result a number of innocent people have been jailed for terms of ten years.

Och det slutar inte med det. Enligt en artikel i WorldNetDaily sållar Google bort artiklar som är kritiska mot radikal islam eller mot Bill och Hillary Clinton, på den grundvalen att sådana artiklar utgör "hate speech". (Artiklar kritiska mot George W. Bush, däremot, släpps igenom utan vidare. Själv är jag inte mycket mer förtjust i Bush än i Clinton, men det är ju inte det som är poängen.)

Naturligtvis kan man inte med gott samvete använda sig av dessa sökmotorer – man gör sig ju faktiskt medskyldig till att kinesiska dissidenter hamnar i fängelse, och inte så kort tid heller. Och det finns andra sökmotorer – t.ex. AltaVista – som mig veterligen ännu inte börjat slicka Maktens ändalykt på det här viset.

Filip Björner har startat en kampanj för att bojkotta Google; ni kan hitta mer information på hans blogg och på den specialsajt han lagt upp för detta ändamål. Nu blir ju en sådan här kampanj lätt ett slag i luften, ifall bara ett fåtal ansluter sig till den: man fredar sitt eget samvete, men mer än så är det inte. Så gör vad ni kan för att föra det här budskapet vidare!

(Men helt hopplös är denna kamp inte. Enligt Dagens Eko uppmanar brittiska och irländska journalistförbundet sina 40 000 medlemmar att bojkotta Yahoo just för dess samarbete med den kinesiska regimen. Och man kan nog hoppas på fler liknande manifestationer.)

På sikt är naturligtvis den kinesiska kommunistregimen lika dödsdömd som öststatskommunismen var. Men hur långt detta "på sikt" är återstår att se. Ett sätt att påskynda dess fall är att ge kineserna all den informationsfrihet de kan få. Och det är vad både Google och Yahoo borde göra. Låt dem bara få veta att de inte vinner något på sikt genom kortsiktigt stövelslickande. Låt dem svälta lite grann, det har de råd med!

Och läs gärna, eller läs om, mina uppsatser om Rep till egen hängning. (Eller beställ pappersversionen, som innehåller en del extra material som inte fått plats i nätversionen.) Det jag skriver i de uppsatserna är förstås precis lika tillämpligt på det här fallet.

Utöver Filip vill jag rikta ett tack till Bengt-Åke Harrysson och Per Nilsson, som båda försett mig med en del av den information jag använder här.

PS. Efter det att detta skrevs har jag blivit uppmärksammad på att AltaVista ägs av Yahoo, så jag kan inte rekommendera den sökmotorn heller. En sökmotor som tydligen inte bedriver den här sortens självcensur är Gigablast. En annan är Ask.com, som emellertid tyvärr saknar möjlighet till "avancerad sökning".

Fler nummer av "nätnattväktaren" Version för utskrift