Nattväktaren
En fyrbåk mot oförnuft, osjälviskhet och ofrihet
tänd och underhållen av Per-Olof Samuelsson

18 juni 2006 (uppdaterad 28 maj 2009)

Slutlikvid med "Liberal Debatt"

Jag har slutat skriva på Liberal Debatt. Forumet har blivit ett forum för huliganer. Detta betyder givetvis inte att varenda debattör på LD är huligan – många av dem är det långtifrån – men det betyder att huliganerna har tillåtits breda ut sig alltför mycket och dominera forumet. Ogräs har som bekant en tendens att breda ut sig.

För att markera att jag menade allvar tog jag bort så många av mina inlägg jag hann med och ersatte dem med texten:

Jag har slutat skriva på det här forumet. Låt huliganerna ta över.

samt lade in följande illustrativa citat i min "sign-off":

Är du säker på att du inte är objektivist, för så patetisk logik kan bara en objektivist klämma ur sig. – Butjo

De som följt forumet vet säkert att det här inte är en enstaka förlöpning, och att det inte bara är just den här debattören som kläcker ut sig sådana saker. Jag ska begränsa exempelsamlingen till sådant som sagts efter mitt avhopp.

Först ett inlägg från en icke-huligan:

Jag tycker det är väldigt tråkigt att POS har försvunnit, när han är på rätt humör skriver han mycket, mycket bra, dock så tror jag att många här har fått lida för att han har träffat på många tidigare som inte har gjort annat än att inte vilja förstå och medvetet misstolka det han skriver och säger så har han tröttnat.

Stämmer.

Så ett inlägg från en av forumets moderatorer:

I ytterligare ett utslag av outgrundlig barnslighet och emotionell omognad, som ju tycks vara så karakteriserande för så många troende objektivister, editerade POS ca 10 sidor av sina inlägg och ersatte dem med texten ovan. [Det heter "redigerade" på svenska, men det hör kanske inte hit.]

Ja, det är ju hemskt att jag ska vara så barnslig att jag måste ta emot lektioner i den mänskliga mognadsprocessens natur av någon som är på sin höjd hälften så gammal som jag. Nu tror jag allt att detta speglar en något besynnerlig syn på begreppet "mognad": att man "mognar" genom att lära sig sådant som lismande inställsamhet och att hålla god min i elakt spel. Men att lära sig detta är inte början av en mognadsprocess, utan av en förruttnelseprocess.

Sedan är det ju faktiskt så att jag inte är den enda objektivisten på LD; det finns några till, och det finns ganska många som inte är eller vill kalla sig objektivister, men som ändå har ett seriöst intresse av ämnet och vill lära sig mer. Om inte de också ilsknar till över sådana här gliringar (och säger ifrån), tycker jag ändå att de borde göra det.

Så följande besynnerliga kommentar från en annan person:

Så vitt jag har uppfattat det äger vidare LD upphovsrätten till allt det som skrivs på detta forum. Det är LD, och inte POS, som äger rätten till inlägg han skrivit här. Att som POS radera hundratals inlägg är inget annat än stöld. Visst, POS har tillfört mycket till LD, men det är trots allt inte han som skapat och äger forumet.

Nu har jag ju också gjort sammanställningar av mina viktigaste debattinlägg och publicerat dem i "pdf-nattväktaren". Om det är LD som äger dessa inlägg och inte jag själv, för väl LD stämma mig för intrång i upphovsrätten. Det minsta LD kan begära av mig är att jag betalar tillbaka vartenda öre jag fått i royalty för vad jag skrivit.

Vidare:

Redan för några veckor sedan raderade [POS] sina inlägg i kvantfysikdebatten mot [AJ]. Tycker ni redan borde gjort något där. Det är ett hån mot [AJ], som lade ner mycket tid och energi på att vinna den debatten (vilket jag tyckte han gjorde), att låta motdebattören i efterhand (när han insett att han förlorat) radera sina inlägg.

I själva verket gjorde jag det av ett helt annat skäl (som jag också vill minnas att jag meddelade någon av forumets moderatorer): Jag blev kontinuerligt tillvitad en uppfattning som jag inte alls gett uttryck för och som i själva verket var raka motsatsen till vad jag faktiskt skrivit. Jag tog det som ett tecken på att AJ dels vägrade lyssna, dels försöka få mig att framstå som dum. Detta är ett hån mot mig. Men det alltså så man "vinner debatter" på LD. (En sammanställning av mina inlägg kommer i nästa "pdf-nattväktare".)

Så en annan röst ut folkmyllret:

POS har mer eller mindre försökt hacka sönder mig stundtals, vilket han inte lyckats med. Det är rent förjävligt hur mycket han har fått göra. Men det är ju då för att han är en någorlunda publik person som gör att han har någon sorts "cred", vilket inte fått honom bannad. Jag fnissar inte det minsta åt den skitstöveln.

Det här syftar på en debatt som jag återgav det väsentliga av i pdf-nattväktaren, årg. 8, s. 37, under rubriken "Ett stycke bottenskrap". Den här debattören hävde ur sig smörja om Ayn Rand av samma kaliber som man då och då får se på våra kultursidor och andra fina akademiska salonger. I sådana sammanhang har man sälla en chans att få en syl i vädret, om man försöker protestera. På LD hade jag replikrätt, och den utnyttjade jag. Så visst gör det mig till en skitstövel!

Så det här, till sist:

Vad gäller att ni har haft extra stor tollerans för just POS så tycker jag det är bra. Han sitter inne på ordentligt med kunskap om objektivismen som har gjort många av hans inlägg otroligt intressanta. Men man kan inte vara hur tollerant som helst och på senare tid verkar han mest ha spytt ut galla över allt och alla. Kanske tantvännen som slutat vara hans kropps älskare? [Min kursivering. Jag bryr mig inte om att korrigera stavningen tidigare i citatet.]

Det här är egentligen för lågsint för ord. Lyckligtvis är min tantvän sådan att sådana här tramsigheter bara rinner av henne. Men den som nödvändigtvis vill frossa i spekulationer om andra människors kärleksliv ska allt göra det hemma i sin egen sängkammare och inte offentligt, ute på nätet. (Liknande spekulationer har förekommit på LD om Ayn Rands kärleksliv. Men den gången togs i varje fall inlägget bort.)

Det här bör räcka för att visa att det är huliganfasoner det rör sig om. (Att huliganerna skyller mig för sina egna synder gör ju inte saken annorlunda; om jag någon gång reagerat och "spytt ut galla", gör det ju inte dem bättre.) Och återigen: icke-huliganerna på LD ska inte behöva ta åt sig av det här. De behöver kanske lite bättre insikt i vad de har att göra med, det är allt.

I am leaving it as I found it. Take over. It's yours. – Ellis Wyatt


Ordförklaringar och sakupplysningar: att jag ibland kallar min tantvän för "min kropps älskade" är för att betona att människan är en integrerad helhet av kropp och själ. Det betyder alltså inte att hon är "min själs hatade".

Allmän kommentar: Vrede är den emotionella reaktionen på orättvisa. Denna orättvisa kan förstås antingen vara verklig, eller också inbillad. Så om någon blir arg, är den första fråga man ska ställa sig om denna vrede är befogad eller inte.


PS 2009: Idag tycker jag att jag överreagerade den här gången - och som ni väl har märkt skriver jag numera då och då på LD, även om jag inte ger mig in på stora debatter. Men det hindrar inte att jag är hjärtligt less på gliringar av den typ jag citerat ovan, och lika hjärtligt trött på uppsåtliga missförstånd.

Fler nummer av "nätnattväktaren"

Tillbaka till startsidan


Utgivare: Per-Olof Samuelsson, Järnvägsgatan 13, 645 31 STRÄNGNÄS
E-post: per-olof.samuelsson@swipnet.se
Hemsida: www.nattvakt.com


Anser du att Nattväktaren är värd ditt stöd? Betala då in en summa, stor eller liten (beroende på om du är Percy Barnevik, en fattig student eller något däremellan), på postgiro 434 58 26-4.