Nattväktaren
En fyrbåk mot oförnuft, osjälviskhet och ofrihet
tänd och underhållen av Per-Olof Samuelsson

Bokrecensioner


Revolt in 2100
av Robert A. Heinlein
New English Library 1978

SF-författaren Robert Heinlein är känd för att då och då propagera för libertarianska idéer i sina romaner. Bland annat är det Heinlein som är upphov till slagordet "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch" (m.a.o. gratistjänster är illusioner). Det återfinns i en av hans bättre böcker, The Moon Is a Harsh Mistress, vilken även kan avnjutas på svenska under titeln Revolt mot jorden.

Redan 1939 utgav Heinlein en annan revoltbok, Revolt in 2100. Den här boken består i själva verket av tre mycket löst sammanfogade berättelser, en längre och två kortare.

Den första historien skildrar ett USA som på något sätt hamnat under teokratiskt styre, vilket här kastas över ända i en Andra Amerikansk Revolution. Det är faktiskt en ganska enkel äventyrsberättelse, och det ideologiska budskapet är mer påklistrat än integrerat i handlingen. (Det består huvudsakligen i att huvudpersonen upptäcker att Jefferson och Paine kanske inte hade så tokiga idéer.) Skildringen av framtidssamhället är inte heller särskilt övertygande. (Jag har t.ex. svårt att föreställa mig att ett samhälle styrt av ayatollor samtidigt kan vimla av handelsresande i konfektionsbranschen!) Det är för lite av idéroman och för mycket av framtids-vilda-västern.

Avsnitt två är betydligt bättre i det avseendet. Här försöker Heinlein konkretisera en idé om ett rationellt sätt att handskas med lagöverträdare i ett fritt samhälle.1) Det är inget mästerverk, men det är tankeväckande.

Slutavsnittet är en rättfram, realistisk skildring av ett steg i människans kolonisation av rymden.

Publicerat i SAF-tidningen 1982 (har tyvärr glömt anteckna exakt datum)


1) I berättelsen har USA något som liknar en nattväktarstat, medan det i Kanada däremot råder anarki av "anarkokapitalistiskt" snitt. De som inte står ut med nattväktarstatens förtryck deporteras helt enkelt till Kanada, där de får klara sig bäst de kan.


Innehållsförteckningen Artiklar "on line" Till startsidan

Utgivare: Per-Olof Samuelsson, Järnvägsgatan 13, 645 31 STRÄNGNÄS
E-post: per-olof.samuelsson@swipnet.se
Hemsida: www.nattvakt.com


Anser du att Nattväktaren är värd ditt stöd? Betala då in en summa, stor eller liten (beroende på om du är Percy Barnevik, en fattig student eller något däremellan), på postgiro 434 58 26-4.